07 серпня 2020 р.

Метео-умови

Як до нас доїхати

GMM





"Онлайн-платформа з інформацією про застосування ліків при COVID-19"



"Коронавірус в Україні"










"Право на вільний вибір лікаря"







"Програма "Доступні ліки"



"Карта аптек"



"Як атономізувати лікарню"



"Робота скринінгових центрів"



"Проект Twinning"


Як запобігти отруєнню грибами і як надати у такому випадку першу допомогу

 29.07.2020

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням і стається воно через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні техніки їх обробки, приготування чи зберігання.

Від початку цього року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Серед тих, хто захворів, – четверо дітей.

Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання по медичну допомогу.

Щоб уникнути отруєння:

«Симптоми грибного отруєння можуть з’явися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які споживали. Серед симптомів – запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодання рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності», - зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

 

Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!

 

 

 

Відділ промоції здоров’я

та комунікації ЛОЦГЗ

тел. 276-23-60

locz@mail.lviv.ua