22 серпня 2019 р.

Як до нас доїхати

GMM







"Право на вільний вибір лікаря"



"Програма "Доступні ліки"



"Карта аптек"



"Як атономізувати лікарню"



"Робота скринінгових центрів"



"Проект Twinning"


15 жовтня – Всесвітній день чистих рук

15.10.2017

 

Миття рук є однією з основних повсякденних звичок із дотримання гігієни. Ми миємо руки перед їжею, після відвідування туалету, після перебування в громадському транспорті, на вулиці тощо. Навіщо ми це робимо?

На сьогоднішній день відомо безліч інфекційних захворювань, які передаються через брудні руки. Багато з них так і називаються «хворобами брудних рук». Це дизентерія, сальмонельоз, шигельоз, вірусний гепатит А, глистні захворювання, і навіть вірус грипу також може передаватися через брудні руки. А що робити, якщо мило і вода недоступні? В такому випадку користуйтеся алкогольвмісними антисептиками, які можна завжди носити з собою, захищаючи свій організм від шкідливих мікроорганізмів.

Особлива увага миттю рук приділяється в лікувальних установах. Більшість внутрішньолікарняних інфекцій переноситься через руки. Це відбувається при недотриманні правил гігієнічної обробки рук персоналом або при зіткненні з поверхнями. При прямому одноразовому контакті з поверхнею стикається від 4 до 16% поверхні рук, після 12 контактів - приблизно 40% поверхні рук. Руки постійно заселені мікроорганізмами. Мікрофлору шкіри людини поділяють на резидентну, що постійно в нормі виявляється на руках, і транзиторну, яка не визначається на руках постійно. Передача хвороботворних мікроорганізмів через руки залежить від здатності їх виживати на руках, від їх кількості і від вологості шкіри.

Для того, щоб видалити максимальну кількість мікроорганізмів, необхідно уважно ставитися до дезінфекції рук:

1. Зняти всі прикраси, у тому числі годинники та браслети.

2. Змочити руки водою.

3. Нанести порцію мила.

4. Енергійно терти руки протягом 30 секунд по такій техніці:

- Долонею об долоню;

- Зовнішню сторону долонь спочатку правою рукою, а потім лівою;

- Схрестити пальці однієї руки з іншою, терти між пальцями;

- Однією рукою накривати іншу руку "замком" і терти в п'ястково-фаланговій зоні спочатку однією потім іншої руки;
                    
- Енергійно терти коловими рухами великі пальці обох рук;

- Кінчиками пальців правої руки терти долоню лівої руки і навпаки.

5. Ретельно змити мило під проточною водою.

6. Насухо витерти руки одноразовим паперовим рушником.

Будьте здорові!

 

Історична довідка 

В давнину та середньовіччя був широко поширений звичай мити руки після прийому їжі, оскільки столові прибори в побуті часто були відсутні. У вищому товаристві в Англії аж до ХІХ століття вважалося хорошим тоном подавати після їжі, одночасно з десертом, «вази для ополіскування пальців».

У 1847 році в 1акушерській клініці Віденської загальнопрофільної лікарні доктор Земмельвейс з сенсаційним успіхом ввів антисептичну обробку рук 4%-им розчином хлорного вапна при наданні акушерської допомоги, оскільки, за його спостереженнями, післяродова гарячка була наслідком забруднення рук лікарів і студентів-медиків гнилісними органічними речовинами тваринного походження. Завдяки цьому вдалося значно знизити рівень смертності серед породіль.

 

Прес-служба

Департаменту охорони

здоров'я ЛОДА

тел. 276-23-60

locz@mail.lviv.ua