04 червня 2020 р.

Метео-умови

Як до нас доїхати

GMM





"Онлайн-платформа з інформацією про застосування ліків при COVID-19"



"Коронавірус в Україні"










"Право на вільний вибір лікаря"







"Програма "Доступні ліки"



"Карта аптек"



"Як атономізувати лікарню"



"Робота скринінгових центрів"



"Проект Twinning"


Інформація стосовно перевірки харчоблоків лікувально-профілактичних закладів, будинків-інтернатів, будинків дитини, дитячих дошкільних закладів та шкіл

Державна санітарно-епідеміологічна служба провела ряд перевірок в рамках виконання доручення Міністра охорони здоров'я України Зіновія Митника щодо "санітарно-епідеміологічного стану об'єктів харчування лікувально-профілактичних закладів, будинків-інтернатів, будинків для людей похилого віку, будинків дитини, дитячих дошкільних закладів та шкіл.

За оперативними даними фахівці держсанепідслужби перевірили 2930 харчоблоків закладів охорони здоров'я. Не відповідають санітарному законодавству - 227 харчоблоків, що складає 7,7 %. Досліджено більше 14 тисяч проб харчової продукції з харчоблоків, з них не відповідали нормативам - 325 проб, що складає 2,34 %.

Із загальної кількості проб на харчову та енергетичну цінність досліджено - 6727 проб, з них не відповідали нормативам - 225 проб (3,34%); за мікробіологічними показники досліджено - 7141 проб, з них не відповідали нормативам - 94 проби ( 1,32%), а також досліджено 56207 змивів, з них 833 позитивних (1,48%).

В ході перевірок харчоблоків у закладах охорони здоров'я виявлені наступні порушення санітарного законодавства:
- несвоєчасне проведення поточних та капітальних ремонтів;
- неякісне прибирання виробничих та складських приміщень;
- недостатня кількість столового і кухонного посуду, столових приборів;
- порушення режиму миття кухонного інвентарю, кухонного і столового посуду;
- недостатня кількість холодильного обладнання (особливо низькотемпературних холодильників для зберігання м'яса та риби );
- недостатня кількість технологічного обладнання (духових шаф, електром'ясорубок, картоплечисток, протирочних машин);
- відсутні умови для підігрівання їжі в роздаткових;
- не виконуються норми харчування на одного хворого.

За виявлені порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 610 штрафів, зупинена експлуатація 97 об'єктів, на 17 об'єктах обмежено асортимент продукції.

У вересні поточного року державною санітарно-епідеміологічною службою проведено комплексні перевірки дотримання вимог санітарного законодавства у питанні організації харчування дітей в навчальних закладах України дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Перевірками було охоплено 12,7 тисячі харчоблоків дошкільних, 18,2 тисячі - загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі 624 харчоблоків шкіл-інтернатів, а також 704 буфети загальноосвітніх шкіл.

Порушення вимог санітарного законодавства встановлено у 14,5 % харчоблоків навчальних закладів, у тому числі на харчоблоках 12% дошкільних і 17% загальноосвітніх навчальних закладів, 20 % шкіл-інтернатів.

Найбільш поширеними порушеннями вимог чинного законодавства у питанні організації харчування стали:

відсутність особи, яка відповідає за організацію харчування, яка призначена наказом керівника навчального закладу (128 закладів, з них 101 загальноосвітній та 27 дошкільних);

не створено умов для дотримання правил особистої гігієни (165 закладів, з них у 130 загальноосвітніх, 33 дошкільних та 2 школах-інтернатах);

не дотримання примірних двотижневих меню в 527 закладах (370 загальноосвітніх, 152 дошкільних та 5 шкіл-інтернатів);

використання за призначенням обладнання та інвентарю в 569 навчальних закладах (363 загальноосвітніх і 185 дошкільних навчальних закладах, 21 школа-інтернат);

виготовлення небезпечних у епідемічному відношенні, заборонених для навчальних закладів страв, у тому числі макаронів "по-флотські", млинців з м'ясом і кисломолочним сиром, піци тощо (23 загальноосвітніх і 2 дошкільних навчальних заклади);

порушення асортименту шкільних буфетів в 82 загальноосвітніх навчальних закладах;

не дотримання умов та термінів зберігання харчових продуктів, готових страв в 382 навчальних закладах (237 загальноосвітніх, 135 дошкільних та 10 школах-інтернатах);

приймання харчових продуктів без супровідних документів, у тому числі без декларації виробника виявлено (504 заклади, з них 314 загальноосвітніх, 174 дошкільних та 16 шкіл-інтернатів);

невиконання норм харчування у 7141 (41%) загальноосвітньому і 4920 (39%) дошкільних навчальних закладах, 7 (1,1%) школах інтернатах.

відсутність достатнього запасу мийних та дезінфекційних засобів в 229 навчальних закладах (149 загальноосвітніх та 80 дошкільних);

дефіцит санітарного та спеціального одягу у працівників харчоблоків 298 навчальних закладів (213 загальноосвітніх, 84 дошкільних, 1 школи-інтернату);

порушення строків проходження обов'язкових медичних оглядів працівниками встановлено в 313 навчальних закладах (198 загальноосвітніх і 105 дошкільних та 10 шкіл-інтернатів);

недостатнє охоплення персоналу гігієнічним навчанням в 101 навчальному закладі (79 загальноосвітніх і 21 дошкільному, 1 школі-інтернаті);

нерегулярне проведення бракеражу готової продукції, відбір і зберігання добових проб готових страв в 580 навчальних закладах (384 загальноосвітніх, 193 дошкільних та 9 школах інтернатах.

Під час рейдової перевірки організації харчування у навчальних закладах України за порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 3798 штрафів (2417 - у загальноосвітніх, 1267 - у дошкільних навчальних закладах, 114 - школах-інтернатах).

На адресу засновників (власників), керівників навчальних закладів надіслано 3641 припис щодо необхідності здійснення невідкладних санітарно-протиепідемічних заходів (2347 - загальноосвітніх, 1200 - дошкільних навчальних закладів, 94 шкіл-інтернатів).

Винесено 375 постанов про припинення експлуатації харчоблоків навчальних закладів (275 - загальноосвітніх, 103 - дошкільних).

Винесено 358 постанов про застосування адміністративно-запобіжних заходів (зняття з реалізації продуктів з вичерпаним терміном реалізації, обмеження асортименту страв, припинення реалізації продуктів харчування до надання супровідних документів), а саме по 243 загальноосвітніх навчальних закладах, 95 - дошкільних, 13 - школах-інтернатах.

Усунуто від роботи 611 працівників харчоблоків навчальних закладів (364 у загальноосвітніх, 206 - дошкільних, 41 - закладах інтернатного типу). До прокуратури передано 3 справи.

Прес-служба МОЗ України